Richard Carapaz

Alle informatie over Richard Carapaz, inclusief uitslagen, volgende wedstrijden, nieuws, quotes en alle andere informatie hier op wielrennenuptodate.nl

Richard Carapaz is een professionele wielrenner, die momenteel rijdt voor EF Education-EasyPost. Hij is de eerste en enige Grand Tour-winnaar ooit uit Ecuador, met succes in de Giro d'Italia van 2019. Carapaz is een van de weinige renners in het profpeloton die in alle Grote Rondes op het podium is geëindigd en sinds 2019 staat hij in minstens één seizoen op het podium. Het belangrijkste is echter dat hij de huidige Olympisch Kampioen wegrennen is, nadat hij de titel veroverde in Tokio 2021.
Naam: Richard Carapaz
Verjaardag: 29 mei 1993
Geboorteplaats: El Carmelo, Ecuador
Pro geworden: 2016
Lengte: 1.70m

Data powered by FirstCycling.com

Richard Carapaz werd op 29 mei 1993 geboren in het hooggelegen Tulcán Canton in het noorden van Ecuador, vlakbij de grens met Colombia. Hij maakt deel uit van de generatie nieuwe Zuid-Amerikaanse renners die naar Europa zijn afgereisd en daar een stabiele positie hebben gevonden als sterke renners in het peloton. Carapaz heeft naam gemaakt met zijn indrukwekkende klim- en etappecapaciteiten.
Carapaz rijdt momenteel bij INEOS Grenadiers, maar zal in 2023 overstappen naar EF Education-EasyPost. Zijn huidige salaris bedraagt €2,3 miljoen euro per jaar bij de Britse ploeg. Carapaz is getrouwd met Tania Rosero en het koppel heeft twee kinderen.
Net als vele anderen ontwikkelde Carapaz zich in het populaire Zuid-Amerikaanse continent, met af en toe een uitstapje naar Europa. In 2013, zijn eerste jaar als een onder-23 renner bij RPM Ecuador, werd hij Pan-Amerikaans kampioen in zijn categorie en eindigde hij 2e in de Vuelta a Ecuador, een resultaat dat hij herhaalde in 2014, een kort seizoen voor hem bij de Panavial-GAD Carchi ploeg. Carapaz reed met lokale ploegen die niet werden opgenomen als een professionele UCI-ploeg. 2015 was dezelfde situatie, met hem die desondanks de Vuelta a Colombia onder-23 won, evenals een paar etappes in een aantal Colombiaanse wedstrijden waar hij zijn seizoen doorbracht met Strongman-Campagnolo.
In 2016 veranderde dat echter. Hij verhuisde naar Spanje met de Lizarte-ploeg, pakte verschillende overwinningen gedurende het seizoen op de binnenlandse kalender en won de Vuelta a Navarra. Dit zorgde ervoor dat hij aan het einde van het jaar een stagiairschap kreeg bij Movistar, waar hij genoeg liet zien om een profcontract te scoren. In 2017 was Carapaz officieel een World Tour-renner en liet hij al snel zijn talent zien met een 2e plaats in de GP Industria & Artigianato naast grote World Tour-klimmers. In de zomer werd hij 6e in de Vuelta Ciclista Comunidad de Madrid, 4e in de Vuelta a Castilla y Leon en 2e in de Route du Sud waar hij alleen eindigde achter Silvan Dillier die profiteerde van een vroege ontsnapping. Movistar was overtuigd en de Ecuadoriaan scoorde later een Grand Tour-debuut in de Vuelta a Espana.
De Spaanse ploeg reed zonder kopman, wat vrijheid gaf aan mensen als Carapaz, die Top15 finishte in Calar Alto, Sierra de la Pandera en de voorlaatste en koninginnenrit naar de Alto de l'Angliru, waarmee hij zijn potentieel als topklimmer bewees. Zijn seizoen 2018 begon bescheiden, maar hij werd derde in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali en won vervolgens een etappe en het eindklassement in de Vuelta Asturias, zijn eerste Elite profzege vlak voor zijn debuut in de Giro d'Italia waar de ploeg aanvankelijk lage ambities had, maar Carapaz bewees al snel een georganiseerd blok waardig te zijn.
In etappe 8 naar Montevergine di Mercogliano anticipeerde hij op de belangrijkste aanvallen van het peloton om zijn eerste Grand Tour-etappe te winnen, precies in een topfinish. Het was onduidelijk hoe ver hij zou gaan, maar toen de race richting de Alpen ging en hij bleef presteren, was hij een duidelijke kanshebber voor het klassement en de witte trui. In etappe 19 naar Jaffreau, waar Chris Froome een historische aanval deed om de Giro te veroveren, werd Carapaz tweede op die dag. Hij klom van de 9e naar de 5e plaats en eindigde de wedstrijd uiteindelijk op de 4e plaats. Hij reed later de Vuelta in steun van Alejandro Valverde en Nairo Quintana die in de Top10 eindigden.
In 2019 was zijn plan om terug te keren naar de Giro. Zijn aanloop was vergelijkbaar, met een rustige start van het seizoen en de overwinning in de Vuelta Asturias vlak voor de Giro. Carapaz ging de wedstrijd weer vliegend in en pakte een ritzege in de pittige finish van etappe 4 naar Frascati. Hij zag er goed uit in de bergen, liet de concurrentie - voornamelijk Vincenzo Nibali en Primoz Roglic - achter zich in etappe 13 naar Lago Serrù en viel de volgende dag aan in de etappe naar Courmayeur, waar hij bijna twee minuten won op de concurrentie en naar de roze trui stormde.
Carapaz had zijn slag geslagen, en gedurende de finale van de 2e week, en de hele 3e week, zou Carapaz rekenen op de steun van Mikel Landa, en op een geweldige vorm om de race aan de leiding te eindigen, zijn maiden Grand Tour overwinning. Hij werd vervolgens 3e in de Vuelta a Burgos, maar kende verder een bescheiden einde van het seizoen. 2020, na de algemene pandemie, won Carapaz - die nu bij INEOS Grenadiers rijdt - een etappe in de Ronde van Polen voor zijn debuut in de Tour de France. Hij kon zich echter niet richten op het algemeen klassement omdat hij de vorm miste. In de laatste week reed hij naar twee 2e plaatsen, in de 18e etappe stond hij zijn ploegmaat Michal Kwiatkowski toe om de overwinning te pakken toen het duo samen over de streep reed.
Zijn grote doel was echter de Vuelta a Espana. De wedstrijd begon meteen met bergen en Carapaz toonde topvorm en de intentie om de wedstrijd te winnen. In etappe 6 sprong hij in de rode trui toen Primoz Roglic kraakte en verloor deze vervolgens in etappe 10 weer aan Roglic. Carapaz viel aan op de Alto de l'Angliru in etappe 12 en pakte de rode trui terug, maar Roglic kreeg deze weer terug in de tijdrit van etappe 13 (van de 18 etappes). In de laatste bergrit naar La Covatilla viel Carapaz aan en nam afstand van Roglic en was heel dichtbij om genoeg tijd terug te pakken om de Vuelta te winnen, maar kwam slechts 24 seconden tekort voor de overwinning, waardoor hij tweede werd en zijn seizoen afsloot.
In 2021 was het tijd om zijn oog te laten vallen op het eindklassement van de Tour de France. Hij had een zeer sterke aanloop, won een etappe en het eindklassement van de Ronde van Zwitserland. In de Tour was hij de enige die in staat was om te reageren op Tadej Pogacar toen deze voor het eerst aanviel in etappe 8, maar iedereen was aan het vechten voor kleine plaatsen na die etappe. Carapaz reed samen met andere podiumkandidaten tot aan de Pyreneeën in de laatste week, etappes 17 en 18 met topfinishes waar Pogacar won. Jonas Vingegaard die tweede werd en Richard Carapaz die uiteindelijk derde werd, waren veruit de besten van de rest, waarbij de Ecuadoriaan naar de derde plaats steeg en een driedubbele Grand Tour-podium behaalde.
Zijn post-Tour zag hem echter in de vorm van zijn leven. Carapaz deed mee aan de Olympische wegwedstrijd in Tokio als outsider en viel samen met Brandon McNulty aan na de belangrijkste klim van de dag. In de rollende finale liet Carapaz zijn metgezel vallen en reed naar een solo-overwinning in Tokio, waarmee hij de nieuwe Olympisch kampioen werd, een titel die hij minstens tot 2024 zal hebben. Hij begon daarna aan de Vuelta a Espana, maar stopte in de tweede week door vermoeidheid en gebrek aan vorm.
In 2022 won hij de nationale kampioenschappen tijdrijden aan het begin van het jaar, won hij een etappe en eindigde hij als tweede in de Volta a Catalunya. Zijn doel was de Giro d'Italia en hij leidde INEOS erin. Hij toonde goede vorm in de eerste grote topfinish naar Blockhaus in rit 9. Carapaz nam de roze trui over in een explosieve etappe naar Turijn op de 14e dag en stond aan het roer van de race, de voornaamste kanshebber om het algemeen klassement te winnen. Hij toonde zijn beste vorm tot aan de laatste topfinish van de race op Passo Fedaia, waar hij de aanval van Jai Hindley in de topfinish niet kon weerstaan en uiteindelijk terugviel naar de tweede plaats in het algemeen klassement waar hij de race eindigde.
Carapaz mikte net zo hoog in de Vuelta a Espana, maar in de openingsweek ontbrak het hem aan vorm en viel hij uit de strijd. Zijn doel was toen anders en Carapaz slaagde nog steeds geweldig toen hij drie etappeoverwinningen pakte in drie hooggebergte-etappes in Peñas Blancas, Sierra de la Pandera en Puerto de Navacerrada, onderweg het KOM-klassement veroverend en zo zijn stint met INEOS Grenadiers afsloot, voor een overstap naar EF Education-EasyPost in 2023.
Carapaz maakte zijn debuut met de Amerikaanse ploeg op de nationale kampioenschappen van Ecuador en pakte meteen de overwinning, door vanaf zijn tweede dag een andere uitrusting aan te trekken. De Olympisch kampioen kon zijn vorm echter niet vinden in het voorjaar, en pas in de Mercan'Tour Classic Alpes-Maritimes liet hij zich weer van voren zien - hij pakte de overwinning. Zijn doel was de Tour de France, maar hij verliet de etappe na de eerste wedstrijddag waar hij hard ten val kwam. Het leek een bijna verloren koersjaar te worden voor Carapaz, die halverwege september zijn koers hervatte, maar dit keer in goede vorm was. Hij wist zich naar een tweede plaats te rijden in Tre Valli Varesine en top 10-klasseringen in de Giro dell'Emilia en De Ronde van Lombardije om het jaar af te sluiten.