Vuelta a Espana

Je vindt alles wat je moet weten over de Vuelta a Espana, of Ronde van Spanje inclusief uitslagen, interviews, prijzengeld, voorbeschouwingen, profielen, kalenders en wedstrijdverslagen op wielrennenuptodate.com.
De Vuelta a Espana, of Ronde van Spanje, is een van de belangrijkste wielerwedstrijden op de internationale kalender.
Geschiedenis van de Vuelta a Espana, race-indeling en recente winnaars
De Vuelta a Espana, ook wel de Ronde van Spanje genoemd, is de derde en meest recente Grote Ronde in het wielerseizoen op de weg. Met zijn eerste editie in 1935 was het een relatief late toevoeging, maar afkomstig uit een land waar de wielertraditie altijd sterk is geweest en uitgegroeid tot het formaat van 21 dagen, werd het de derde Grote Ronde geïnspireerd door het succes van de Tour de France en de Giro d'Italia.
In de eerste jaren van zijn bestaan werd de race verhinderd door de Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog, maar sinds 1955 wordt de race jaarlijks gehouden.
Naarmate de Vuelta aan prestige en populariteit won, werd de race langer en breidde zich uit over de hele wereld. Sinds 1979 werd het evenement georganiseerd en beheerd door Unipublic, totdat in 2014 de Amaury Sport Organisation de controle overnam. Sindsdien werken ze samen. Het peloton is uitgebreid van een voornamelijk Spaanse deelname naar renners van over de hele wereld.
De wedstrijd vindt plaats in de nazomer en wordt vaak beïnvloed door de hitte, omdat het peloton zich vaak op de hete vlaktes van Midden-Spanje bevindt. Met verschillende bergketens, culturen en verschillende soorten landschap in het Iberische land is de Vuelta a Espana niet alleen een spannende wielerwedstrijd, maar ook een interessant evenement.
De Vuelta is een UCI World Tour-evenement, wat betekent dat de ploegen die deelnemen aan de wedstrijd meestal UCI WorldTeams zijn, met uitzondering van de wildcardploegen die de organisatoren kunnen uitnodigen. Samen met de Tour de France en de Giro d'Italia is de Vuelta een van de meest prestigieuze Grand Tours van het wielrennen.
Hoewel de route elk jaar verandert, blijft de opzet van de wedstrijd hetzelfde, met meestal minstens twee tijdritten, passages door de bergketen van de Pyreneeën en finish in Madrid. De moderne edities van de Vuelta a Espana bestaan uit 21 etappes van een dag over een periode van 23 dagen met 2 rustdagen. Alle etappes worden getimed tot aan de finish; na de finish worden de tijden van de renners opgeteld bij hun vorige etappetijden. De renner met de laagste gezamenlijke tijd is leider van de wedstrijd en krijgt de rode trui aan.
De wedstrijd begint zijn 78e editie op 26 augustus 2023 in Barcelona, waarbij de Gran Salida terugkeert naar Spaanse bodem na de start in Nederland vorig seizoen. De race zal finishen in Madrid op 17 september 2023 na een veeleisende laatste week met twee zware top-finishes, waaronder de angstaanjagende Angliru als afsluiter van een 122,6 kilometer lange, actievolle klimdag in etappe 17.
Winnaars uit het verleden zijn Luis Ocana, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Sean Kelly, Tony Rominger, Alberto Contador, Chris Froome en Alejandro Valverde. Recentelijk won Primož Roglič er drie op rij tussen 2019 en 20212. In de Vuelta a Espana van 2022 domineerde Remco Evenepoel (Deceuninck-QuickStep) in zijn eerste serieuze poging om een Grote Ronde te winnen. De Belg nam de leiding op de eerste topfinish op Pico Jano en stond de rode trui niet meer af.
In de editie van 2023 werd aangekondigd dat de winnaar van de Tour de France Jonas Vingegaard zal deelnemen. Sepp Kuss pakte de eindzege terwijl Jumbo-Visma het hele podium vulde en geschiedenis schreef. Vingegaard en Primoz Roglic maakten het podium compleet.