Tour de France 2024 update algemeen klassement na etappe 15: Tadej Pogacar bouwt schijnbaar onaantastbare voorsprong op Vingegaard & Evenepoel uit

Wielrennen
zondag, 14 juli 2024 om 17:55
tadejpogacar
In de aanloop naar etappe 15 werd vaak gezegd dat degene die wint bovenop het Plateau de Beille de Tour de France van 2024 wint. Welnu, na weer een boeiende dag van actie op de Franse nationale feestdag, verzekerde Tadej Pogacar zich van zijn 3e etappezege van deze wedstrijd en versloeg zijn rivalen Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel.
Nadat Vingegaard aanviel met iets meer dan 10 kilometer te gaan, waren de twee historische rivalen één en twee in de wedstrijd. De Deen kon echter geen afstand nemen van Pogacar, waardoor de kopman van Team Visma Lease a Bike zich genoodzaakt zag om zijn rivaal om een kopbeurt te vragen met nog iets meer dan 5 kilometer te gaan. In plaats van een kopbeurt te doen, besloot Pogacar een stevige aanval in te zetten, waarbij hij Vingegaard in zijn stof achterliet en uiteindelijk meer dan een minuut won op het moment dat hij over de streep kwam, met Evenepoel op meer dan twee en een halve minuut achterstand.
Dat alles betekent voor het algemeen klassement dat Pogacar nu een grote voorsprong heeft van 3:09 op zijn belangrijkste rivaal Vingegaard en dat de kansen van Evenepoel om nog mee te doen voor de top 2 klein zijn met 5:19 achterstand. Positief voor de Belg is echter dat zijn podiumpositie verder is versterkt, hij heeft nu bijna zes minuten voorsprong op de nummer vier, Joao Almeida.
Evenepoel's Soudal - Quick-Step ploeggenoot, Mikel Landa is nu 5e, van positie wisselend met zijn landgenoot Carlos Rodriguez. Adam Yates op 13:38 is de derde UAE Team Emirates renner in de top 7, met Giulio Ciccone en Derek Gee respectievelijk 8e en 9e, voordat Santiago Buitrago twee plaatsen stijgt om de top 10 compleet te maken.