Thibau Nys de sterkste in openingsrit van de Tour of Norway; Wout van Aert blijft buiten beeld bij zijn terugkeer

Wielrennen
donderdag, 23 mei 2024 om 17:56
thibaunys 2
Thibau Nys heeft opnieuw indruk gemaakt in 2024. In een uitdagende slotfase van de openingsrit van de Ronde van Noorwegen toonde het opkomende talent in de cyclocross zijn klasse door overtuigend als winnaar over de streep te komen, geholpen door een uitstekende lead-out van zijn ploeggenoot Mathias Vacek.
Met zeven renners in de kopgroep, waaronder opvallende namen als Timo Roosen van Team DSM-Firmenich PostNL en Abram Stockman van het TDT - Unibet Cycling Team, gaf het peloton de vluchters niet al te veel ruimte, waardoor de voorsprong rond de 1:30 werd gehouden en een grote kloof vermeden werd.
Naarmate de laatste 30 kilometer naderde, bleef het gat stabiel op 1:23, hoewel de kopgroep nu nog maar uit zes renners bestond en Roosen eerst terugviel in het peloton en vervolgens volledig werd ingelopen, waardoor de hoop op een ritzege afnam. Met nog 5 kilometer te gaan, slaagden de overgebleven zes renners er nog steeds in om het peloton voor te blijven, zij het met een voorsprong van slechts 20 seconden.
Uiteindelijk werd de ontsnapping ingehaald met nog 3,6 kilometer te gaan. Met een lastige finale bergop in het verschiet ontstond er een hectische strijd om de positie vooraan in het peloton voor de slotklim. Uno-X Mobility, met Alexander Kristoff in hun gelederen, slaagde erin om als eerste aan de voet van de klim te komen, maar werden al snel overvleugeld door het Tudor Pro Cycling Team.
Bij zijn langverwachte terugkeer na blessureleed bevond Wout van Aert zich nog steeds in de buurt van de kop van het peloton richting de finale, maar met nog iets meer dan een kilometer te gaan, viel de Belg weg uit het peloton, precies zoals hij had voorspeld voor de etappe.
Toen Mathias Vacek van Lidl-Trek naar voren schoof, klampte Thibau Nys aan bij het wiel van zijn teamgenoot, en samen reden ze weg van al hun rivalen. Nys nam duidelijk afstand toen hij solo de laatste 200 meter inging en behaalde opnieuw een grote overwinning in wat een echt doorbraakseizoen is geworden.