Tim Merlier verslaat Jonathan Milan in zenuwslopende sprint in etappe 18 van de Giro d'Italia

Wielrennen
donderdag, 23 mei 2024 om 17:05
timmerlier
Tim Merlier sprintte naar de overwinning in etappe 18 van de Giro d'Italia 2024. Hij behaalde daarmee zijn tweede zege in deze editie van de koers in een zeer spannende finale.
Hoewel de etappe op papier een sprintersetappe was, gaf het uitdagende parcours laat in een Grote Ronde de vluchters hoop. Dit keer vormde een viermansgroep met Mikkel Honore (EF Education-EasyPost), Filippo Fiorelli (VF Group - Bardiani CSF - Faizanè), en het Team Polti - Kometa duo Mirco Maestri en Andrea Pietrobon de kopgroep.
Helaas voor de aanvallers was het peloton niet bereid hen veel ruimte te geven. Drie sprintersploegen, geleid door Lidl-Trek (voor Jonathan Milan), Soudal - Quick-Step (voor Tim Merlier) en Tudor Pro Cycling Team (voor Alberto Dainese), stuurden elk een renner naar voren om de kopgroep in toom te houden. Hierdoor werd het gat tussen het peloton en de kopgroep voortdurend onder de twee minuten gehouden.
Met zo'n klein tijdsverschil werden meer aanvallen vanuit het peloton aangemoedigd. Een aanval van Edoardo Affini, met iets minder dan 60 kilometer te gaan, zorgde ervoor dat het leidende kwartet uitgroeide tot een vijftal. Ondanks de versterking van de renner van Team Visma | Lease a Bike, was het duidelijk dat de kopgroep op het punt stond ingehaald te worden, met een gat van minder dan 20 seconden.
Met nog 15 kilometer te gaan hielden de leiders hun voorsprong van 15 seconden vast, werkend in goede harmonie om het peloton op afstand te houden. Met iets meer dan 10 kilometer te gaan, was hun inspanning echter tevergeefs en werden ze ingehaald, waardoor de focus volledig verschoof naar de voorbereiding op de massasprint.
Met iets meer dan 8 kilometer te gaan had Thymen Arensman een voortijdig probleem. Na een snelle fietswissel kon hij, ondanks de tegenslag, terugkeren naar het peloton.
Toen de klassementsrenners zonder incidenten door de laatste 3 kilometer kwamen, namen de sprintteams de controle volledig over. Tudor Pro Cycling Team leidde de weg in de laatste kilometer. Jonathan Milan zat enigszins ingesloten, waardoor Alberto Dainese de sprint opende. In een spannende finale wist Tim Merlier van Soudal - Quick-Step echter zowel Groves als de oplevende Milan achter zich te houden en pakte zo de overwinning.