Tadej Pogacar bevestigt bijna officieel 3e Maillot Jaune met 10e Grand Tour-ritzege van het jaar in etappe 19 van Tour de France 2024

Wielrennen
vrijdag, 19 juli 2024 om 15:30
pogacar imago1047382861h
In de koninginnerit van deze Tour de France 2024 bewees Tadej Pogacar opnieuw veruit de sterkste renner in de wedstrijd te zijn. De UAE Team Emirate renner bevestigde zo goed als officieel een eerste Giro/Tour-dubbel sinds 1998 en de derde Tour de France zege van zijn carrière met een 10e Grand Tour-ritzege van het jaar.
In een spannende opening van de dag ging Team Visma Lease a Bike vol in de aanval. Ze stuurden rijder na rijder naar voren in een poging om druk uit te oefenen op UAE Team Emirates en Tadej Pogacar. En om Jonas Vingegaard potentiële satellietrijders te geven voor een late aanval.
Toen het wat rustiger werd op de eerste klim van de dag, bouwde een groep van 9 renners een voorsprong op ten opzichte van het peloton. Onder de leiders waren twee Visma-renners namelijk Matteo Jorgenson en Wilco Kelderman, plus voormalige Grand Tour-winnaars Jai Hindley, Simon Yates en Richard Carapaz. Nicolas Prodhomme, Oscar Onley, Ilan Van Wilder en Cristian Rodriguez maakten de groep compleet.
Terwijl de kopgroep een voorsprong van vier minuten opbouwde op de eerste klim en de daaropvolgende afdaling, toen de tweede HC-klim van de dag begon, vielen Onley en Prodhomme snel weg uit de achterhoede van de kopgroep. Kort daarna was ook Ilan Van Wilder weg.
Hoewel het gat langzaam kleiner werd, was de voorsprong van de kopgroep op de top van de Cime de la Bonette nog steeds meer dan drie en een halve minuut. Carapaz pakte de maximale bergpunten en schuift naar de voorlopige leiding van het klassement.
Aan de voet van de Isola 2000, de laatste klim van de dag, had de kopgroep een voorsprong van vier minuten. Hun voorsprong werd echter al snel weer kleiner, en Rodriguez kreeg het meteen moeilijk toen de weg weer begon te stijgen. Ondanks het brute tempo van Kelderman en Jorgenson vooraan in de wedstrijd, zorgde Adam Yates ervoor dat de het gat steeds kleiner werd.
Jai Hindley was de volgende die uit de kopgroep wegviel en Jorgenson viel vrijwel meteen daarna aan. Terwijl de Amerikaan 30 seconden los reed van zijn vluchtmakkers op 10 kilometer van de streep, was de GC-groep onder leiding van UAE Team Emirates op nog maar 3 minuten. Die groep werd ook kleiner, met Carlos Rodriguez als de meest opvallende renner die snel in de problemen kwam.
Met nog ongeveer 9 kilometer te gaan, lanceerde Pogacar een aanval en nam meteen afstand van zowel Jonas Vingegaard als Remco Evenepoel, die onderling begonnen te strijden om de tweede plaats. Toen de leider van UAE Team Emirates zich een weg begon te banen door de vluchters, was Jorgenson's voorsprong met nog 6 kilometer te gaan geslonken tot slechts 1:27 op Pogacar, met Yates en Carapaz er nog steeds tussenin. Terwijl Evenepoel achter Vingegaard de druk opvoerde, ging de Visma-leider in de defensieve modus en volgde het achterwiel van de Belg.
Met nog 2 kilometer te gaan haalde Pogacar Jorgenson in en ging hij aan de leiding. Ter herinnering: toen de Sloveen zijn aanval inzette, was had Jorgenson een voorsprong van 2:44 ! Met Evenepoel en Vingegaard nu bijna twee minuten achterstand op Pogacar, had de kopman van UAE Team Emirates alle hoop voor zijn rivalen nadrukkelijk in de grond geboord.