Ontketende Tadej Pogacar wint Strade Bianche met drie minuten voorsprong na solo van 81 kilometer

Wielrennen
zaterdag, 02 maart 2024 om 16:45
pogacar strade 2022 3
Tadej Pogacar is terug en hoe! Terwijl hij als favoriet aan de start verscheen, had niemand kunnen voorspellen dat de kopman van UAE Team Emirates een ongelooflijke solo van 81 km zou maken om de overwinning te behalen in zijn eerste wedstrijd van het seizoen tijdens Strade Bianche 2024.
Nadat een eerste groep was weggereden, leek het erop dat er een veelbelovende ontsnapping in de maak was. Maar zodra men ontdekte dat Toms Skujins deel uitmaakte van de vlucht, zette UAE Team Emirates snel alles op alles om het peloton weer bij elkaar te brengen. Met nog iets meer dan 90 kilometer te gaan en de tv-camera's die draaiden, waren alle renners weer samengebracht.
Na het samenkomen van de renners, was het peloton verre van traditioneel. Heel veel grote namen worstelden al, waaronder het Soudal - Quick-Step duo Julian Alaphilippe en Paul Magnier, die beiden waren afgestapt.
Met nog 81 kilometer te gaan, besloot Tadej Pogacar het tempo verder op te voeren en lanceerde hij een krachtige solo-aanval om de groep vooraan verder uit te dunnen.
Enkele ogenblikken later had Pogacar al een voorsprong van meer dan een minuut op het achtervolgende peloton. Ondanks het feit dat er nog 75 km te gaan was, leek het alsof de race al voorbij kon zijn.
Maxim van Gils probeerde het gat te dichten, maar met het risico vast te komen zitten in niemandsland, wachtte de Lotto Dstny-renner al snel weer op het peloton. Met nog 70 kilometer te gaan, had hij bijna twee minuten achterstand op Pogacar.
Ondanks een tegenaanval onder leiding van Romain Bardet en Benoit Cosnefroy, was de voorsprong van Pogacar met nog 50 kilometer te gaan uitgebreid tot een ongelooflijke 2:40.
Op weg naar de laatste 15 kilometer waren Maxim van Gils en Toms Skujins de naaste uitdagers van de vluchtende Sloveen, met meer dan drie minuten achterstand. Het peloton, een groep van minder dan 20 renners, volgde op bijna vijf minuten afstand.
Met nog 10 kilometer te gaan, deed Tom Pidcock, de winnaar van vorig jaar, een laatste poging om op het podium te komen. Hij viel aan vanuit de achtervolgende groep. Op dat moment was Pogacar drie minuten weg, gevolgd door van Gils en Skujins, terwijl Pidcock zich ergens tussen dat duo en de achtervolgende groep bevond.
Pogacar kon na een opwarmfase van 5 km volledig ontspannen richting de finish rijden en werd toegejuicht door de fans na een geweldige prestatie. Toms Skujins en Maxim van Gils maakten het podium compleet met een achterstand van bijna drie minuten.