Julian Alaphilippe wint voor het eerst in de Giro d'italia na aanval met nog 125 kilometer te gaan

Wielrennen
donderdag, 16 mei 2024 om 16:48
1097093874
Bijna een jaar lang was het Julian Alaphilippe niet gelukt om een wedstrijd te winnen, maar vandaag was het eindelijk zover! Na talloze pogingen in de Giro d'Italia werd de renner van Soudal - Quick-Step eindelijk beloond voor zijn moed toen hij etappe 12 wist te winnen na een aanval op 125 kilometer van de finish.
Een dag voor de kopgroep, maar iedereen was zich hiervan bewust. Dus in de eerste vlakke 50 kilometer van de etappe waren er talrijke aanvallen van renners die probeerden een groep te vormen. Hoewel velen het probeerden, slaagden slechts enkelen erin om een verschil te maken, omdat de wegen te snel waren. Zo begon het peloton compact aan de laatste heuvelachtige 150 kilometer.
Zodra de wegen omhoog gingen, lanceerden tientallen renners aanvallen aan de voorkant van het peloton. Julian Alaphilippe zelf was een van de eersten die dit deed, gevolgd door velen anderen. Met nog 126 kilometer te gaan, reden Alaphilippe en Mirco Maestri weg van de kop van de groep, terwijl verschillende andere vluchtgroepen aansloten.
Meer dan 30 renners bevonden zich in deze groep, inclusief kandidaten voor het klassement zoals Jan Hirt, Domenico Pozzovivo en Juan Pedro López, die probeerden te profiteren van de mogelijkheden van de kopgroep om hogerop te komen in de Top 10. Dit leidde ertoe dat Bahrain - Victorious de achtervolging in het peloton inzette en het gat onder controle hield.
Met nog 75 kilometer te gaan, reden negen renners weg uit deze groep, waaronder Jhonatan Narváez, Quinten Hermans, Christian Scaroni, Benjamin Thomas, Michael Valgren, Dion Smith, Simon Clarke, Gijs Leemreize en Matteo Trentin. Ondanks dat de groep meer dan een minuut achterstand had, organiseerde ze zich niet om het gat met het leidende duo te dichten.
De derde groep op de weg, met daarin klassementsrenners, werd ook ingerekend door het peloton, ondanks dat ze uit meer dan 20 renners bestond. Bahrain hield het tempo hoog en probeerde de zijwind te benutten, maar zonder succes.
In de laatste beklimming liet Alaphilippe, zoals verwacht, Maestri achter aan de voet. Quinten Hermans en Jhonatan Narváez sloten aan in de achtervolgende groep, terwijl Maestri volledig terugzakte.
Alaphilippe pakte de ritzege en voltooide daarmee zijn hattrick van overwinningen in de Grote Rondes. Jhonatan Narváez sprintte naar de tweede plaats, terwijl Quinten Hermans derde werd op de dag.