Dorian Godon zet uitstekende seizoensstart van AG2R voort met zege in Ronde van Romandië

Wielrennen
woensdag, 24 april 2024 om 17:20
doriangodon 2
Dorian Godon van Decathlon AG2R La Mondiale Team sprintte naar de overwinning in de eerste echte etappe van de Ronde van Romandië. Hij bleef zijn ploegmaat Andrea Vendrame voor en zette hiermee de uitstekende start van zijn ploeg dit seizoen voort.
Na een eerste gevecht in het begin van de dag vormde zich uiteindelijk een zeer sterke kopgroep van zes renners. In de kopgroep zaten bekende namen als Fausto Masnada (Soudal - Quick-Step), Patrick Gamper (BORA - hansgrohe), Rune Herregodts (Intermarché - Wanty), Juri Hollmann (Alpecin - Deceuninck), Raúl García Pierna (Arkéa - B&B Hotels) en Joey Rosskopf (Q36.5 Pro Cycling Team).
Met nog 76 kilometer te gaan bungelde proloogwinnaar en klassementsleider Maikel Zijlaard zorgwekkend achteraan in het peloton. Hij had het zichtbaar moeilijk en dreigde uit het peloton te geraken.
Toen de laatste ronde van het ongeveer 40 kilometer lange parcours begon, hadden de leiders nog steeds iets meer dan twee minuten voorsprong op een peloton dat de achtervolging nog moest openen. Op een gegeven moment besloten Richard Carapaz, Jan Christen en David Gaudu vanuit het peloton aan te vallen. Dat zorgde ervoor dat de voorsprong van de kopgroep aanzienlijk geslonken.
Het trio werd teruggepakt, maar het peloton was flink gedecimeerd door het hogere tempo. Met de kopgroep in zicht op iets minder dan 10 kilometer van de streep, viel Julian Alaphilippe aan vanuit het peloton. Hoewel hij het gat naar de kopgroep wist te overbruggen, weigerde het peloton de Fransman alleen verder te laten gaan. Het leidde ertoe dat alles weer bij elkaar kwam.
Ondanks meerdere aanvallen in de laatste kilometers, waaronder van bekende namen als Andreas Kron en Jan Tratnik, kwam een groep van ongeveer 50 renners samen in de finale voor een massasprint. Op het laatste stuk was het Dorian Godon die het bal opende en niemand kon de Franse wielrenner nog passeren. Als klap op de vuurpijl werd zijn ploeggenoot Andrea Vendrame nog tweede.