Joao Almeida

Alle informatie over João Almeida inclusief resultaten, volgende wedstrijden, nieuws, quotes en alle andere informatie hier op wielrennenuptodate.nl

João Almeida is een Portugese professionele wielrenner en renner voor UAE Team Emirates. Hij is het meest bekend als Portugals huidige beste profwielrenner op de weg, een van de meest consistente etappe-renners en beste scorers in de UCI-ranglijsten. Hij heeft wedstrijden gewonnen zoals de Ronde van Polen en de Ronde van Luxemburg, terwijl hij ook al zijn Grote Rondes hoog in het klassement heeft gereden en het grootste deel van de Giro d'Italia 2020 in de roze trui heeft gereden.
Naam: João Almeida
Verjaardag: 5 augustus 1998
Geboorteplaats: Caldas da Rainha, Portugal
Pro geworden: 2017

Data powered by FirstCycling.com

João Almeida werd op 5 augustus 1998 geboren in Caldas da Rainha, Portugal. Met de opkomst van het Portugese wielrennen in de afgelopen jaren is Almeida de eerste Grand Tour-specialist van het land sinds lange tijd. Hij heeft in zijn korte carrière al verschillende topresultaten behaald en samengewerkt met bijvoorbeeld Tadej Pogacar.
João Almeida heeft momenteel een van de langstlopende contracten in het wielrennen, hij heeft getekend tot 2026 bij UAE Team Emirates, met een gerapporteerd salaris tussen de €1-2 miljoen euro. Almeida heeft naar schatting 38 minuten lang de Piancavallo beklimming van de Giro d'Italia 2020 gereden op 6.34W/Kg, met zijn FTP op ongeveer 6.1-6.3W/Kg.
Almeida viel voor het eerst op op internationaal niveau in het seizoen 2016, waar hij als junior in zijn laatste jaar veel overwinningen behaalde in binnenlandse wedstrijden en bekerwedstrijden en ook nationaal kampioen werd op zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. In 2017, zijn eerste jaar als profrenner, reed hij voor de Bulgaarse Unieuro Trevigiani-Hemus 1896 ploeg, waar hij een etappe won in de Ronde van Oekraïne, in de Ronde van Mersin en in de Toscana Terra di Ciclismo Eroica in een kalender die een mix was tussen wedstrijden onder-23 en Oost-Europese kalender meestal.
In 2018 tekende Almeida bij de Hagens Berman Axeon ploeg, waar meerdere Portugese renners een stap in hebben gezet. De Amerikaanse ploeg wordt tot op de dag van vandaag door velen gezien als de beste onder-23 ploeg ter wereld en stelde hem in staat om zijn kalender van onder-23 wedstrijden te combineren met een internationale kalender. Hij gaf goede indicaties door de Luik-Bastenaken-Luik onder-23 in april te winnen en vervolgens naar de 2e plaats te rijden in de Giro d'Italia onder-23 waar alleen Aleksandr Vlasov hem de baas was. Almeida werd ook 5e in de Ronde de l'Isard en 7e in de Tour de l'Avenir.
In 2019 had Almeida een rustiger jaar, echter weg van de belangrijkste under-23 etappekoersen waar hij zich in specialiseerde. Hij werd Portugees kampioen op de wegwedstrijd en tijdrit in zijn categorie en eindigde 4e in de Tour of Utah laat in het jaar, een prestatie die hem terug deed stijgen in de rangen. Zijn prestaties waren overtuigend en hij tekende een tweejarig contract bij Deceuninck-Quick Step. Hij reed niet in topvorm in zijn start bij de ploeg, maar na de Covid-19 pauze was Almeida in topvorm en vocht hij voor overwinningen naast de andere World Tour-kandidaten. Hij werd 3e in de Vuelta a Burgos, waar Remco Evenepoel de overwinning pakte, en vervolgens 7e in de Tour de l'Ain, waar Primoz Roglic won. Daarna werd hij opnieuw 2e na Vlasov, maar deze keer in de Elite Giro dell'Emilia.
Almeida werd vervolgens 3e in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali en won zijn plaats in de line-up van de Giro d'Italia. Hij reed bijna naar de roze trui met een 2e plaats op de openingsdag, maar in de 3e etappe naar de Etna reed de Portugees naar de leiding. Hoewel hij een sterke klimmer is, hadden weinigen verwacht dat hij weerstand zou bieden op de manier waarop hij dat deed, met een enorme doorbraak gedurende de hele Giro. Almeida behield de roze trui gedurende de rest van de 1e week en vervolgens gedurende de gehele 2e week door middel van bergetappes en een tijdrit.
Pas in etappe 18, toen INEOS de race aanviel, viel Almeida terug van de leiding. Desondanks bleef hij de dagen erna in geweldige vorm en klom hij weer op naar de 4e plaats. 2021 begon dus met andere doelstellingen en een andere status binnen de ploeg, met een 3e plaats in de UAE Tour aan het begin van het jaar, een 6e en 7e plaats in respectievelijk Tirreno-Adriatico en Volta a Catalunya. Hij leidde de ploeg samen met Remco Evenepoel aan het begin van de Giro, maar door een slechte dag in de regen in het begin van het jaar zakte hij weg in het klassement en werkte hij voor de Belg. Echter, toen Remco Evenepoel vanaf de 2e week worstelde met zijn vorm, kreeg Almeida de vrijheid in de laatste week.
Hij begon etappe 16 op de 13e plaats met een achterstand van 8:32 minuten op Egan Bernal, maar eindigde de wedstrijd op de 6e plaats met een achterstand van 7:24 minuten. Hij knalde door de laatste week en won bijna de 17e etappe naar Sega di Ala. Hij won daarna de Portugese nationale kampioenschappen tijdrijden en won het algemeen klassement in de Tour de Pologne, waar hij twee ritzeges pakte. In de tweede helft van het jaar ging hij verder op een meer secundaire kalender, won ook een etappe en het eindklassement in de Skoda Tour de Luxembourg en eindigde op het podium van zowel de Giro dell'Emilia als Milano-Torino.
In 2022 tekende hij een contract bij UAE Team Emirates dat hem liet samenwerken met Tadej Pogacar in zijn debuut in de UAE Tour waar de ploeg het klassement won en Almeida nog naar de 5e plaats reed. Hij eindigde 8e in Parijs-Nice en in de Volta a Catalunya won hij de koninginnenrit naar Boí Taüll. Almeida reed aan de leiding in de Spaanse wedstrijd tot de 6e etappe waar Richard Carapaz en Sergio Higuita de wedstrijd overvielen en Almeida genoegen nam met de 3e positie. Toen hij de vrijheid kreeg, werd hij aangewezen als leider voor de Giro d'Italia, waar hij een sterke en consistente wedstrijd reed.
Almeida was samen met Jai Hindley, Richard Carapaz en Mikel Landa in de strijd om het podium, maar werd gedwongen om de wedstrijd voor de 18e etappe te staken omdat hij positief testte op Covid-19 terwijl hij op de 4e plaats lag. Hij herstelde zich en won de maand erna de nationale kampioenschappen wegrace en de koninginnerit in de Vuelta a Burgos, waar hij ook 2e werd in het algemeen klassement. De Vuelta a Espana stond toen op het menu waar hij samen met Juan Ayuso de leiding deelde. Almeida reed naar een 5e positie in de Spaanse Grand Tour na een consistente race, en droeg bij aan de overwinning van de ploeg in het ploegenklassement.
In 2023 reed Almeida naar de zesde plaats in de Volta ao Algarve, waarna hij tweede werd na Primoz Roglic in de Tirreno-Adriatico en derde na Roglic en Remco Evenepoel in de Volta a Catalunya. Van de laatste twee werd verwacht dat ze zijn belangrijkste rivalen zouden zijn in de Giro d'Italia - wederom zijn belangrijkste doel van het seizoen. In Italië leidde Almeida UAE Team Emirates en zette een reeks zeer consistente prestaties neer in de bergen en tijdritten waardoor hij de slotweek inging op de vierde plaats. Etappe 16 was echter een nieuwe stap in zijn carrière, op die dag waren er grote gaten op de topfinish van Monte Bondone en nadat zijn team de beklimming had voorbereid, viel hij aan en werkte samen met Geraint Thomas om afstand te nemen. Almeida won vervolgens de sprint, zijn eerste Grand Tour ritzege.
Hij kon echter niet op tegen Thomas en de uiteindelijke winnaar Primoz Roglic, maar eindigde op de laatste trede van het podium in Rome. Hij won de nationale kampioenschappen tijdrijden na de Giro en werd vervolgens tweede in de Tour de Pologne ter voorbereiding op de Vuelta a Espana. Almeida had een zeer moeilijke dag in etappe 13 - net als Remco Evenepoel - en verloor een aanzienlijke hoeveelheid tijd, wat zijn GC-ambities aan de top belemmerde. Door zijn consistentie klom hij echter weer omhoog en eindigde hij de wedstrijd op de negende plaats.