Primoz Roglic boekt tweede opeenvolgende ritzege in het Critérium du Dauphiné

Wielrennen
zaterdag, 08 juni 2024 om 15:04
primozroglic
In een spannende finale van etappe 7 in het Criterium du Dauphiné 2024 heeft Primoz Roglic zijn tweede ritzege behaald, waarmee hij zijn voorsprong in het algemeen klassement verder heeft uitgebouwd.
Met een klim van de 1e categorie in de eerste 30 kilometer, brak een grote en sterke groep weg uit het peloton. In deze groep van ongeveer 10 renners bevonden zich onder andere Lorenzo Fortunato, Koen Bouwman, Warren Barguil, Guillaume Martin en de best geplaatste renner in het algemeen klassement, Marc Soler, die de dag begon met een achterstand van 3:45 op Primoz Roglic.
Terwijl ze de tweede gecategoriseerde klim van de dag beklommen, had de kopgroep zijn voorsprong vergroot tot ongeveer vier minuten op het peloton, waardoor Soler virtueel aan de leiding kwam. Mogelijk realiserend dat hij een kans had, versnelde de leider van UAE Team Emirates op de voorlaatste klim, waardoor zijn voorsprong op het peloton groeide tot boven de vijf minuten, met zijn naaste achtervolgers meer dan anderhalve minuut achterstand bij de top van de klim.
Hoewel BORA - hansgrohe op het laatste vlakke stuk voor de laatste klim begon te versnellen aan de kop van het peloton, toonde Soler zich sterk en behield hij zijn voorsprong. Aan de voet van de slotklim had de Spanjaard een voorsprong van twee minuten op de rest van de vluchters van de dag, terwijl het peloton op ongeveer 4:20 achterstand reed op de eenzame leider.
Toen het klimmen begon en BORA het tempo opvoerde, begonnen Jack Haig, Pavel Sivakov en Remco Evenepoel allemaal moeite te hebben in de achterhoede van de groep met de gele trui. Met Jai Hindley en Aleksandr Vlasov die het tempo bepaalden, werd Evenepoel gelost met nog 7 kilometer te gaan, en tegen de tijd dat er nog 5 kilometer over was, was de voorsprong van Soler teruggebracht tot minder dan twee minuten.
Dus geen gele trui voor Soler, maar kon de man van UAE Team Emirates standhouden voor de ritzege? Met nog 3 kilometer te gaan was de voorsprong van Soler geslonken tot slechts 55 seconden en nam verder af. Ondertussen had Evenepoel zijn eigen tijdsverschil gestabiliseerd op nog een minuut. Toen Soler begon te verzwakken, kwam de achtervolgende groep snel dichterbij, wat resulteerde in het einde van Soler's dag aan de kop met nog 2 kilometer te gaan.
Bij het ingaan van de laatste kilometer waren er nog maar negen renners over in de kopgroep. Vlasov bleef echter in een verwoestend tempo aan de leiding rijden. Met nog 600 meter te gaan, lanceerde Santiago Buitrago een aanval, met Oier Lazkano als eerste in zijn wiel, hoewel Laurens De Plus uit de groep werd geschoven. Toen Primoz Roglic vervolgens versnelde, probeerde Matteo Jorgenson wanhopig bij te blijven, maar de Sloveen die de gele trui droeg, was onhoudbaar.