Eddie Dunbar wint elfde etappe Vuelta a Espana voor Quinten Hermans; Primoz Roglic maakt ruim halve minuut goed op Ben O'Connor

Wielrennen
woensdag, 28 augustus 2024 om 17:41
eddiedunbar
De Ier Eddie Dunbar heeft in etappe 11 van de Vuelta a Espana 2024 voor het eerst in zijn carrière een ritzege in een Grote Ronde gepak. Het was een chaotische dag met tijdsverschillen in het klassement nadat Primoz Roglic laat in de rit ten aanval trok.
Na een intens gevecht om de kopgroep om de etappe te openen, reed een enorme groep van 39 renners naar boven. Opvallende namen waren onder andere Guillaume Martin, Eddie Dunbar, Brandon McNulty, Steven Kruijswijk, Jhonatan Narvaez, Daniel Martinez, Matthew Riccitello, Victor Campenaerts en Max Poole. De best geplaatste in het algemeen klassement was echter George Bennett van Israel - Premier Tech, die de dag begon met een achterstand van 9:50 op leider Ben O'Connor.
Xandro Meurisse wachtte echter niet lang en viel solo aan om de kopgroep te vormen en met nog 70 kilometer te gaan, zetten degenen met hoop op de ritzege in de kopgroep hun teamgenoten aan het werk om de Belg terug te halen. De renner van Alpecin-Deceuninck had ondertussen een voorsprong van meer dan een minuut op hen opgebouwd, en meer dan 6 minuten op het peloton.
Met nog 50 kilometer te gaan had Meurisse nog steeds een voorsprong van ruim een minuut, ondanks dat de achtervolgende groep onder leiding van Israel - Premier Tech het tempo achter hem begon op te voeren. Door de versnellingen in de strijd om de ritzege had de groep van de rode trui nu echter bijna 7 minuten achterstand. Ondanks zijn epische inspanningen werd Meurisse echter op iets meer dan 30 kilometer van de streep opgeslokt door de achtervolgende groep.
Bij het ingaan van de laatste klim van de dag, ging Victor Campenaerts opnieuw in de aanval en verscheurde de kopgroep op weg naar de laatste 10 kilometer. Het was echter niet de Belg die de wedstrijd leidde over de klim, die eer ging naar Urko Berrade, Filippo Zana en Carlos Verona. In het peloton ging Primoz Roglic in de aanval, alleen Enric Mas kon volgen en Ben O'Connor nam afstand.
Toen Roglic aansloot bij Dani Martinez, die was teruggevallen uit de kopgroep, zag het er goed uit voor de Sloveen. In de strijd om de ritzege nam Eddie Dunbar echter een vlucht in de laatste kilometer en ze konden hem niet meer achterhalen, waardoor de Ier de ritzege pakte. Quinten Herman wist knap als tweede over de finish te komen.