Andrea Vendrame verschalkt kopgroep voor de ritzege in etappe 19 van de Giro d'Italia 2024

Wielrennen
vrijdag, 24 mei 2024 om 17:21
andreavendrame
Andrea Vendrame maakte gebruik van de rustdag voor de klassementsrenners en verzekerde zich van de overwinning in etappe 19 van de 2024 Giro d'Italia vanuit de kopgroep. Hij viel solo aan met nog ongeveer 28 kilometer te gaan, waarmee hij zijn tweede ritzege in de Giro d'Italia in zijn carrière veiligstelde.
De dag begon met een ongelooflijk snelle start, waarin het tempo hoog lag gedurende de eerste 50 kilometer. Verschillende ontsnappingspogingen werden ondernomen, resulterend in voorsprongen van zo'n 20 of 30 seconden, maar ze werden telkens weer ingehaald door het peloton.
Met nog 100 kilometer te gaan, bleef een groep van zes renners, bestaande uit Julian Alaphilippe, Luke Plapp, Jhonatan Narvaez, Pelayo Sanchez, Quinten Hermans en Andrea Vendrame, 25 kilometer lang foutloos. Ondanks hun consistente inspanningen en het daaropvolgende verhoogde tempo achter hen, slaagden de leiders er slechts in om een voorsprong van 15 seconden te behouden, ondanks hun maximale inzet.
Een van de tegenaanvallen, met onder andere Enzo Paleni, Jasper Stuyven, Mattia Bais en Edward Theuns, slaagde erin om zich bij de kopgroep te voegen. Toen een veel grotere groep, inclusief renners zoals Mikkel Honore, Georg Steinhauser, Tim van Dijke, Simon Velasco, Michael Valgren, Dries De Pooter, Alessandro De Marchi, Jan Tratnik en Manuele Tarozzi, zich aansloot, versnelde het peloton.
Met nog 75 kilometer te gaan, was de situatie veranderd: een kopgroep van 19 renners had eindelijk het elastiek doorbroken, terwijl het peloton, onder leiding van UAE Team Emirates, de voorsprong liet oplopen tot meer dan vijf minuten. Omdat Narvaez de best geklasseerde renner was in het klassement, op meer dan een uur achterstand, hoefde het team van Tadej Pogacar zich daarover geen zorgen te maken.
Bij het begin van de eerste van de drie gecategoriseerde beklimmingen, met nog iets minder dan 57 kilometer te gaan, was de voorsprong van de kopgroep op het peloton gegroeid tot meer dan acht minuten. Alaphilippe zette de aanval in vanaf de voet van de Passo Duron, en op de top wist een elitegroep van vijf renners weg te rijden van de rest. Naast de Fransman bevonden zich voormalige etappewinnaars Steinhauser, Narvaez en Sanchez, plus Hermans van Alpecin-Deceuninck. Vendrame sloot zich al snel aan tijdens de afdaling.
Met nog iets meer dan 38 kilometer te gaan, deed Alaphilippe opnieuw een poging tot een solo-aanval, maar slaagde er niet in om weg te rijden. Hij sleepte echter wel een kleinere groep met zich mee, bestaande uit Narvaez, Steinhauser, Hermans, Vendrame, Sanchez, en de moedige Luke Plapp, die last had van maagproblemen. Op de top van de voorlaatste klim hadden de leiders een voorsprong van 42 seconden op hun achtervolgers en meer dan elf en een halve minuut op het peloton.
Vervolgens lanceerde Vendrame een aanval die niet echt werd beantwoord door zijn medevluchters. Met nog 20 kilometer te gaan, had de Italiaan zijn voorsprong uitgebreid tot meer dan een halve minuut. Het gebrek aan urgentie in de achtervolging zorgde ervoor dat Vendrame zijn voorsprong verder kon vergroten tot 1:00 met nog 15 kilometer te gaan. Als eerdere ritwinnaar in de Giro van 2021, leek Vendrame goed op weg naar zijn vijfde profzege.
Steinhauser lanceerde een krachtige aanval vanuit de achtervolging met iets meer dan 11 kilometer te gaan en wist weg te rijden van zijn rivalen. Vendrame behield echter nog steeds een voorsprong van meer dan een minuut, waardoor de Duitser een zware taak had om het gat te dichten. In plaats van het gat te dichten, werd Steinhauser echter ingehaald en achtergelaten door een tegenaanval van Sanchez op de laatste klim van de dag.
Met een voorsprong van 1:09 begon Vendrame aan de laatste 5 kilometer, die vals plat was en nog een afdaling bevatte. De overwinning was vanaf dat moment zeker voor Vendrame, waarmee hij het uitstekende seizoen van Decathlon AG2R La Mondiale Team voortzette.