Adam Yates wint etappe 9 van de Vuelta a Espana na solo van 58 kilometer en mengt zich weer in de strijd om de rode trui

Wielrennen
zondag, 25 augustus 2024 om 17:40
yessssss
Het algemeen klassement van de Vuelta a España is wederom volledig op zijn kop gezet door vluchters die een ruime voorsprong pakten op de groep met de rode trui. De grootste winnaar deze etappe was Adam Yates, die met zijn ritzege weer volledig terug is in de strijd om de rode trui.
Een grote groep van meer dan 20 renners ontsnapte vroeg in etappe 9. In deze kopgroep bevonden zich onder anderen Wout van Aert, Jay Vine, Adam Yates, David Gaudu, Chris Harper en Max Poole. Gaudu was de best geplaatste renner in het algemeen klassement, met een achterstand van 6:30 op Ben O'Connor aan het begin van de dag.
Richard Carapaz zette al op de eerste beklimming van de dag het peloton onder druk met een aanval, terwijl de kopgroep een voorsprong van meer dan vier minuten had. Marc Soler reed ondertussen in een moordend tempo voorop in de kopgroep, met UAE Team Emirates-ploeggenoten Vine en Yates in zijn wiel.
Toen ze de Alto de Hazallanas naderden voor de eerste van twee beklimmingen, bleven alleen Vine, Yates en Gaudu aan de leiding. Carapaz bleef zijn inspanningen opvoeren om het gat te dichten, en het peloton bleef op ongeveer vijf minuten achterstand. Yates merkte dat Carapaz dichterbij kwam en besloot zelf aan te vallen met nog 58 kilometer te gaan. De Brit, die de dag begon met een achterstand van 9:27 in het algemeen klassement, reed zich hiermee mogelijk terug in de strijd om de eindzege.
Toen Adam Yates aan de laatste beklimming van de Alto de Hazallanas begon, had hij een voorsprong van meer dan twee minuten op David Gaudu, Jay Vine en Richard Carapaz, terwijl het peloton inmiddels zes minuten achterstand had. Op de steile hellingen kwam er beweging in de groep van favorieten toen Enric Mas aanviel, waarbij zowel Primoz Roglic als Ben O'Connor niet konden volgen.
Op de top van de laatste klim leek de ritzege voor Yates vrijwel zeker, tenzij er iets onverwachts zou gebeuren in de afdaling. Carapaz volgde op een aanzienlijke afstand, en Mas had inmiddels een minuut voorsprong gewonnen op O'Connor, Roglic en de rest van de groep met de rode trui.
Tijdens de afdaling ging het echter bijna mis voor Mas. Hij schoot bijna van de weg en zijn ketting vloog eraf. Ondanks het schrikmoment wist de kopman van Movistar Team zijn ketting snel weer op de fiets te krijgen en hervatte hij zijn inspanningen, terugkerend naar het wiel van Jay Vine om zijn sterke optreden richting de finish voort te zetten.
Voor Yates verliep de afdaling zonder problemen, en hij reed door naar zijn allereerste ritzege in de Vuelta a Espana. Het was nu aan de klok om te bepalen hoeveel plaatsen hij had gewonnen in het algemeen klassement.